July 19, 2024

Fizikai formázás

Karakterformátumok a HTML dokumentumban

A HTML formátumú szövegfájlban is használhatjuk a szövegszerkesztőkben megszokott karakterformátumokat. Ezek használata általában csak egyes karakterek vagy karaktercsoportok formázására ajánlott, ráadásul a böngészők viszonylag tág határok között érvényesítik ezeket. A végeredmény felbecsülése érdekében érdemes pár böngészővel megtekinteni az eredményt. Az alábbi táblázat a formázás kezdő és záróutasítása között a mintát is tartalmazza.

Kezdő elem Ilyen betűformátumot eredményez Záró elem
<B> Félkövér betűformátumot eredményez </B>
<I> Dőltbetűs formátumot eredményez </I>
<U> Aláhúzott formátumot eredményez </U>
<S> Áthúzott formátumot eredményez </S>
<TT> Fixpontos betűket eredményez </TT>
<EM> Kiemeli a szöveget </EM>
<CITE> Idézetekre használható </CITE>
<VAR> Változónevet jelöl </VAR>
<STRONG> Ez is egy kiemelési lehetőség </STRONG>
<CODE> Kódoknál használjuk </CODE>
<SAMPLE> Minták jelzésére használjuk </SAMPLE>
<KBD> Billentyűfelirat jelzése </KBD>
<BQ> Idézet megjelenítése </BQ>
<BIG> Nagyméretű betűformátumot eredményez </BIG>
<SMALL> Kisméretű betűformátumot eredményez </SMALL>
<SUB> Alsóindexet eredményez </SUB>
<SUP> Felsőindexet eredményez </SUP>
<BLINK> Villogó szöveget eredményez – kevés böngésző támogatja </BLINK>
<FONT …> A részleteket lásd lentebb </FONT>

 

A <FONT FACE=”név” COLOR=”színkód” SIZE=”szám”>, </FONT> utasításpárral direkt módon előírhatók a megjelenő szöveg betűinek a jellemzői. A FACE opciót nem szokás használni, mert nem valószínű, hogy minden rendszerben rendelkezésre áll pl. az ARIAL CE FÉLKÖVÉR betűtípus. Az eredmény ilyenkor meglehetősen randa, és főleg előre megjósolhatatlan lesz, ráadásul elveszítjük a HTML egyik legnagyobb előnyét, a (viszonylagos) platformfüggetlenséget. A COLOR opció pontosan meghatározza a megjelenítendő szöveg színét. A SIZE opcióban egy számot megadva a betűméretet határozza meg direkt módon. (A SIZE opcióban előjeles szám is szerepelhet, ami az alapbetűtípushoz viszonyított méretet jelöl.) Az alapértelmezéseket ráadásul a stíluslapok használatával alaposan át lehet írni, mint a fenti példából is látható, a <BIG> és a <SMALL> között, – ebben az esetben – nincs különbség. Más esetekben maga a böngésző
a ludas, a modern böngészők nem igen tesznek különbséget pl. az <I>, <EM>, <CITE> és a <VAR> között, de nem ez az egyetlen példa. Kísérletezni kell, az a tanulság.