July 15, 2024

HTML gyorstalpaló 13. rész

Framek 3. rész

Ha a frame-es dokumentumban egy olyan címre szeretnénk hivatkozni, amelyet nem akarunk beilleszteni egyik keretbe sem, hanem az összes frame helyett, (azok fölé) akarjuk betölteni, akkor a “target=_top” célt kell megjelölni. Lássunk két példát!

Ha azt szeretnénk, hogy a kívánt dokumentum egy új böngészőablakban jelenjen meg, akkor a “_blank” (blank=üres) paramétert kell választanunk:
<a href=”http://www.webgobe.com” target=”_blank”></a>
Ha a célnak (véletlenül) olyan nevet adunk meg, ami nem létezik, akkor az úgy fog viselkedni, mintha a “_blank”-ot írtuk volna be. (Erre azért nem mutatok példát, mert aki már gyártani próbált ilyen HTML-fájlt, az már úgyis valószínűleg észrevette ezt.) De a trükköt érdemes megjegyezni, mert ha következetesen ugyanarra a névre hivatkozunk, ugyanabban a böngészőablakban nyílnak meg a dokumentumok. (Lásd az előző lecke példáinak esetét!)

Ha a “_self”-et írjuk be, akkor maga helyett tölti be a kívánt oldalt. Erre már láttunk példát. A
<a href=”http://www.webgobe.com”> és a
<a href=”http://www.webgobe.com” target=”_self”></a>
utasítások között semmi különbség nincs – általában. De nem így van a jelen esetben. Akkor miért van rá szükség? Azért, mert a legtöbb paraméter alapértelmezését – beleértve a target-ét is – megváltoztathatjuk. És most, amint láthattátok, ez történt.

A “_parent” paraméter (parent=szülő) a “szülő” dokumentumba hívja be a kívánt oldalt. Ez így elég talányosan hangzik ráadásul nem is olyan könnyű kiróbálni. a jelen dokumentum (az index.htm) szülője ha Ön “normális úton érkezett hozzánk” a legfelső szint lesz. Azaz olyan mintha a “_top” paramétert állította volna be. Próbálja ki!
<a href=”http://www.webgobe.com” target=”_parent”></a>
Ha azt is ki akarja próbálni, mi a különbség a “_parent” és a “_top” között, akkor hívja be az alábbi paranccsal jelen ablakba a HTML tanfolyam címlapját majd 13. leckéjét és újból kattintson a “_parent” paramétert tartalmazó utasításra!.
<a href=”index.html” target=”_self”></a>

Összegezve ismereteinket egy hierarchiát állíthatunk fel:

  • A “_self” paraméter esetén a megfelelő frame helyébe töltődik az oldal.
  • A “_parent” paraméter esetén a megfelelő frame fölé töltődik az oldal.
  • A “_top” esetén legfölülre.
  • A “_blank” paraméter esetén egy vadonatúj böngészőablakba.