July 19, 2024

HTML gyorstalpaló 18. rész

Átlátszó képek, mozgó gifek

A HTML nyelv nem alkalmas jó néhány grafikai probléma megoldására. Ezeket bizonyos grafikus szoftverek segítségével kell megoldani és képpé alakítani, böngészőink ezeket a képeket használják fel dokumentumainkban. Az alábbi képet nem túlságosan nehéz legyártani. Az LviewPro nevű programot használjuk munkálataink során. Ez a szoftver kicsi, gyors, könnyen kezelhető, rengeteg formátumot ismer.

 

 

A fenti kép egyes színei átláthatóvá tehetők. Ehhez mindössze a háttérszín (Option/background color) beállítást kell megváltoztatni (és elmenteni.) Ennek hatására a fehér szín átlátszóvá válik. A palettáról néha nehéz eltalálni a színt, ezért egy csöppentővel (dropper) is rámutathatunk a kívánt színű részre.

 

 

Ha a fehér helyett a szöveg színét választjuk háttérszínnek, akkor az alábbi képet kapjuk.

 

 

A mozgó gif-eket sem a HTML nyelv utasításai mozgatják, hanem egy megfelelő szoftverrel, például az Alchemy Gif Construction set tel kell legyártanunk. Ez esetben többnyire több képet fűzünk egymás után, beállíthatjuk a késleltetés időtartamát, a ciklusosságát, az egyes képek háttérszínét, helyét és még jónéhány paramétert. Az alábbi példa
egy igen diszkrét mozgó gif.

 

 

Kevésbé diszkrét példa az előbb említett Alchemy bemutatkozó oldalán található, íme:

 

 

Ez a példa 60 darab gif összefűzésének eredménye. A 60 gif forrása ugyanannak a golyónak a képe, melyek helye változik. Az összefűzött gif mérete nem feltétlenül azonos az eredeti gif-ek méretének összegével, ugyanis a programban létezik egy supercompress parancs, melynek hatására a kép mérete (sok esetben radikálisan) csökken. Rengeteg, a weboldalakon izgő-mozgó akármi ezzel a technikával készült.